Här kommer det efterfrågade receptet på mina "steamed flats" med högrevschili, koriandermajjo & ingefärspicklad rödlök! Tidsperpektiv: Steamed flats 2,5 h, Högrevschili ca 9 h, koriander majjo 5 min, avokadoröra 3 min, ingefärspickladrödlök 5 min - minst 60 min i kyl. 4-6 pers Ingredienser Flats 15 g jäst 2 dl vatten, ljummet 2 msk socker 1 tsk salt 1/2 dl matolja 4-5 dl vetemjöl 1 krm bakpulver Gör så här: Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Kör med elvisp och degkrokar alternativt degblandare i 15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel strl ca 50-60 min. Gör under tiden övriga moment. (majjo, avokadoröra mm) Baka ut degen När degen jäst till det dubbla. Ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar typ 30-50 g/flat. Kavla ut degen till runda, platta bröd (typ tortillas). Se till att de blir tunna, för de jäser och blir tjockare när de ångas sedan. Lägg dem platta, runda flats'en på smörpapper, och klipp sedan pappret utefter du ångar dem. (De ligger alltid på smörpapper i bambulådan.) Låt jäsa i ca 50-60 min igen. Ånga Flats'en Hetta upp vatten i en kastrull. (Har man ångugn tar man ju såklart den.) Ställ över en bambulåda och lägg i de antal flats som får plats. Jag brukar köra 1 bröd på vardera lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en flat i taget i ett stort durkslag. ”Man tager vad man haver”. Men det tar lite längre tid att få alla klara. Ånga Flats'en över sjudande, nästan kokande vatten i bambulådan i ca 4 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara flats'en i plastpåsar sedan när dem svalnat helt. Det går utmärkt att frysa in dem. Dom blir minst lika fina när man tinar upp dem. Långkokat chilihögrev 4-6 pers Ingredienser: 1 kg högrev, väl melerat 2 dl bbq sås 4 dl vatten 3/4 dl ketchup 1 msk torkad koriander 1-2 tsk malen spiskummin 2 msk cognac 1 tsk chipottlepasta 1 msk kakao 1 st torkad chili ancho (Mexikansk torkad chipottlechili) 1 stor gul lök (eller 2 små) 4 vitlöksklyftor Salt - efter smak (ca 1 tsk) nymalen svartpeppar 10-15 varv med kvarnen Gör så här: Sätt ugnen på 100-110 grader. Dela upp högrevsköttet i 4-5 lika stora delar. Ställ ner i en typ "le Cruiset" gryta med lock. Blanda samman, bbq sås, ketchup, vatten, koriander, spiskummin, cognac, chipotlepasta, kakao, salt och svartpeppar och häll över köttet. Finstrimla lök och vitlök och lägg uppe på köttet. Lägg chili ancho'n uppe på löken, lägg på locket och sätt in i ugnen. När en timme har gått, pilla ner lök och vitlök ner på sidorna i såsen. Tryck ner chili ancho'n emellan köttbitarna, så den får gotta sig i såsen. Lägg på locket igen och låt köttet gå i ugnen 8-9 h. När köttet gått hela natten, eller dagen i ugnen detta antal timmar. Ta ut grytan och känn med två gafflar om köttet är enkelt att dra isär. Ta upp köttbitarna i en skål och dra isär allt kött (pulled). Ta sedan vätskan köttet kokat i och rör ner önskad mängd i köttet. Ca 1 dl räcker. Jag brukar även här krydda upp högreven med ännu lite bbq sås, lite mer torkad koriander, samt lite mer spiskummin, salt och peppar. (Ibland lite med chipotlepasta för styrkans skull) Smaka upp köttet som just du önskar. Ingefärspicklad rödlök 1⁄2 dl ättikssprit 1dl socker 1,5 dl vatten 1 rödlök 2-3 skivor färsk ingefära Gör så här: Koka upp vatten, ättikssprit och socker till sockerkristallerna smält helt. Dra av från plattan, låt svalna. Skiva tunna ringar av rödlöken och lägg ner i spadet. Skiva även i ett par skivor färsk ingefära. Det sätter fin smak på löken. Ställ i kylen, låt dra minst en timme. (Helst ett par timmar.) Avokadoröra 2 stora avokados 5-6 droppar citron salt - efter smak nymalen svartpeppar - efter smak Gör så här: Mosa avokadon, pressa i citronsaft och smaka upp med salt och peppar. Denna röra skall vara neutral och smaka frisk avokado. Koriandermajjo 2 äggulor 2-3 dl rapsolja 1/2 tsk dijonsenap 1/2 tsk rödvinsvinäger 1/2 kruka koriander salt - efter smak Gör så här: Vispa samman äggulor, dijonsenap, rödvinsvinäger och salt. Vispa fluffigt. Tillsätt sedan oljan droppvis tills konsistensen blir en önskad majonnäs. Ju mer olja, desto fastare. Hacka koriandern fint, fint! och rör ner i den härliga majonnäsen. Smaka upp med eventuellt mer salt & nymalen svartpeppar. Tillbehör Creme fraiche (för att fint neutralisera alla smaker) mixsallad - den du gillar cocktailtomater - hackade Färsk koriander Ingefärspicklad rödlök