Hej på er! Tårtans tider är här och det är student, bröllop, dop, examen och födelsedagar. Häromdagen bakade jag en tårta som blev fantastiskt god, så frisk, lätt och härlig!! Somrig tårta med italiensk maräng, citronfromage, hallon-blåbärscurd och härligt luftiga vaniljbottnar. Tårtbottnarna är min vanliga. Recept på dem finns här på bloggen. :) Fyllning 1 Citronfromage 2 citroner, ekologiska 2 gelatinblad 3 äggulor 1 dl socker 3 äggvitor + 1 dl socker 3 dl vispgrädde Gör så här: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Tvätta citronerna noggrant. Riv ner skalet från citronerna med ett zestjärn alt rivjärn ner i en kastrull. Pressa sedan i saften från citronerna. Låt koka upp och dra sedan bort från plattan och låt gelatinbladen smälta ner i citronkoket. Rör om tills gelatinet smält ned helt. låt svalna. 1. Vispa grädden fluffig, ställ åt sidan. 2. Vispa äggvitor och socker kraftigt tills det blir som en maräng, det skall som vanligt gå att vända upp och ned på skålen över huvudet utan att få maräng i håret ;) 3. Vispa äggulor och socker vitt & fluffigt. Rör sedan ner det avsvalnade citronkoket till en simmig smet. 4. Blanda till sist alltsammans i en och samma bunke, äggvitevisp (maräng), äggula-citonsmet samt grädde. Vänd försiktigt ihop allt med en slickepott. Formagen skall vara fluffig. 5. Häll ner citronfromagen i en stor spritspåse och förslut den. Låt den ligga i kylskåpet tills tårtan skall monteras. Citronfromagen blir som bäst om den får vila i kylen minst 2 timmar innan sprittning på tårtan. Blåbär & halloncurd 250 g hallon/blåbär (frysta) 2 lime, saften + zest från 1 lime 3/4 dl socker 2 äggulor 1 ägg 1 msk maizena 25 g smör Gör så här: Koka upp hallon, blåbär, limesaft, limezest och socker i en kastrull. Låt koka samman någon minut. Sila sedan bort kärnor & skal, släng bort. Och häll tillbaks bärkoket i en kastrull. Vispa ner äggulor, ägg och maizena. Vispa kurden tills den tjocknar på medelhög värme, men låt den inte koka. Den skall bli tjock som en fruktkräm. När den tjocknat, dra bort från plattan och rör i smöret så det blir en fin, glansig curd. Häll över curden i en skål och låt kylas av helt. Någon timme i rumstemp och (ca 2 h i kylen). Italiensk maräng 3 äggvitor 2 dl socker 1/2 dl vatten Gör så här: Vispa äggvitorna till ett hårt skum, lättast i en assistent. Koka under tiden upp sockerlagen till exakt 121 grader. Dra bort från plattan och häll direkt ner i marängen i en superfin stråle medan marängen fortfarande vispas. Vispa på medelhastighet och när sockerlagen är slut så fortsätt vispa marängen till den svalnar helt. Montera tårtan Dela bottnarna i 4 lika delar. Spritsa först ett lager citronfromage på första botten, men spritsa inte ända ut på kanten, spara ca 2 cm. (Annars kommer fyllningen pressas ut) Lägg på ytterligare en botten. Fördela ut ett generöst lager med hallon & blåbärscurd, tänk även här på att inte lägga på ända ut till kanten. Repetera, botten + citronfromage och avsluta med "locket", den sista botten. Klä nu hela tårtan med den italienska marängen. Jag använde en palett, men det går ju lika bra att spritsa tårtan fint med spritspåse och en härlig tyll. Bränn till sist av marängen med en brännare lite försiktigt. Det skall bli fina ärliga spår av brännaren som även karamelliserar marängen och bidrar till härlig smak! Att baka tårta kräver lite extra tid, så ägna dagen åt tårtan så kommer resultatet bli topp! Kram C