Happy Friday finingar! Hur skönt är det inte med helg? Och dessutom strålande, varma dagar. :) Dessa härliga dagar/kvällar leder ju bara till en glöd-het grill, inte sant? Och vad kan vara godare än en galet god bearnaisesås till allt grillat?! Här kommer mitt grundrecept på bearnaisesås, och om man vill så kan man testa att spetsa till såsen med lite härlig tabasco. Det tillför både hetta och härlig karaktär av den specifika smaken på chilin som tabascon ger. Testa där hemma, här kommer receptet! 4 -6 port, 15 min Bearnaisesås ½ dl Esdragonvinäger (finns i välsorterade mataffärer), el rödvinsvinäger 1/2-3/4 dl vatten 1 schalottenlök, finhackad 1 knippe färsk persilja 7-8 vitpepparkorn 2 äggulor 200-250 g smör, smält ½ tsk worcestersås 2 tsk torkad dragon (el inlagd dragon i vinägern, ett par kvistar) 2 tsk hackad färsk persilja 1 nypa salt Malen vitpeppar, efter smak ♦ Ett par droppar tabasco Gör så här 1. Smält smöret och låt det svalna. 2. Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull. 3. Tillsätt vinäger, vatten, vitpepparkorn, persilja och ca 1 tsk torkad dragon. (Eller kvistar från Esdragon-vinägern som bilden visar nedan) 4. Låt koka ner till hälften. 5. Sila av, och lägg reduceringen, (ca 2 msk vätska) i en ny liten kastrull. 6. Vispa samman med två äggulor. 7. Värm och vispa kraftigt över vatten bad tills det tjocknar. Det får absolut inte koka. Då koagulerar ägget och såsen spricker. 8. När den blivit tjock i konsistensen skall det avsvalnade smöret i droppvis med konstant vispning. Portionera i successivt! •Nu får absolut inte bearnaisesåsen hettas upp igen, då spricker allt och du har en rinnig sörja framför dig. Det går däremot att hålla den över vattenbad där värmen inte överskrider 40 grader. När allt smör tillsatts och du har en konsistens du är nöjd med, tillsätt hackad persilja, dragon, worcestersås, salt och vitpeppar efter smak. Spetsa sedan ev till den med ett par droppar Tabasco! Grillkvällen är räddad :-) PS. Bearnaisesås kan uppfattas lite krångligt / svårt dom första gångerna man gör det. Men jag lovar, sen blir det som att cykla. När man en gång lärt sig, sitter det i ryggraden :) Lycka till, Kram