Denna grönsakssoppa är en klassiker i mitt kök. Den gjordes av min gammelfarmor på hennes lilla hotell ”Villa Lido” som hon drev i Funchal på Madeira, (Portugal) när jag var liten. Hon var en duktig kock som lärde upp hela staben på hotellet. Soppan är galet god, kul att göra, billig och så nyttig 🍵🥄 4 port, 60 min Ingredienser 1 gul lök 2 potatisar 1 dl finhackad vitkål 1 dl små-tärnad Rotselleri 1/2 dl fintärnad bladselleri 10 cm purjolök 2 morötter 1 knippe persilja 2-3 msk tomatpuré 1 burk krossade tomater 1 msk smör + 2 mk olivolja 1 liter färdigblandad grönsaksbuljong salt, efter smak 1 msk hel svartpeppar 100g Spagetthi Gör så här 1. Hacka alla grönsaker i "minikuber". 2. Börja med att smälta 1 msk smör med 2 msk olivolja. 3. Låt löken svettas i fettet och tillsätt sedan ett par msk tomatpuré och rör om. Låt tomatpurén få fräsa runt lite med löken för att få en rundare ton. 4. Häll sedan i en burk krossade tomater och späd successivt ut med lite färdigblandad grönsaksfond. Inte för mycket på en gång, utan successivt så det inte blir för "simmigt". 5. Låt detta få ett uppkok och tillsätt sedan alla hackad grönsaker. 6. Lägg de hela svartpepparkornen i en te-sil som går att försluta och lägg ner i soppan. Låt puttra med i soppan. 7. Lägg ner rejält med hela persiljekvistar som skall koka med. (De skall vara hela, inte hackade. Dessa skall nämligen tas upp när soppan klar och de gett smak.) 8. Späd med mer buljong om soppan blir för tjock. 9. Låt nu soppan puttra tills grönsakerna är klara, smaka av och känn efter under tiden. 10. Släng även i en näve gröna ärtor och lite pasta, gärna "knäckt" spaghetti. (Spagetti som man knäcker av med händerna i bitar ca 4 cm långa. Låt tillagas med soppan! Servering Servera soppan med finhackad persilja uppe på, till en knäckemacka med ost eller ett gott surdegsbröd. Så galet gott!! ♥