CATARINA KÖNIG
Catarina König vann Sveriges Mästerkock 2016. Förutom ett brinnande intresse för mat älskar hon mode och att ha festliga middagar hemma. Hon gillar att planera och ordna med alla små detaljer. Allt det där som får en fest eller tillställning att bli det där lilla extra.
Annons

Söt-salt kola med jordnötter & swirlad-choklad!

Jag älskar verkligen jordnötter. Och framförallt att baka med dessa. Det salta på nötterna och den nötiga smaken som möter sötman i bakverk är fantastiskt! ”En blandning av sött & salt.”
Dock vet jag att många är allergiska mot jordnötter, så självklart kan man byta ut nötterna mot andra salta nötter. De man gillar bäst. 🙂

Annons

Här kommer ett recept!

DSC_1963

ca 50-60 st

Annons

Ingredienser
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap (el vit)
50 g smör
170 g salta jordnötter
100 g vit choklad
200 g mörk choklad

Gör så här
Smält samman sirap och socker i en kastrull. Tillsätt smöret i små tärningar under omröring. Låt smeten koka i ca 10-15 min.
Pensla ett smörpapper med matolja och lägg i en form, ca 30×20 cm.
När kolan fått koka en stund, häll i jordnötterna och häl upp i formen på det smorda smörpappret.
Låt svalna.
Smält mörk choklad i en kastrull och den vita chokladen i en annan. (Över vattenbad om du är osäker på värmen.)
Pensla den mörka chokladen över kolan och ringla sedan över den vita chokladen över. Swirla med handtaget på en sked eller gaffel och gör ett kul mönster!

DSC_1967

Låt stå lite svalt tills chokladen stelnat. Sedan går det bra att skära upp bitar och förvara. 🙂

DSC_1968

Annons

(I kylskåpet blir kolan kall och lite ”knäckig”, så ha den framme i rumstemp innan den skall ätas.)

Lycka till!  Kola är lite ”tricky” att få till, men blir blir det bra så blir det Galet bra 🙂 KRAM

Dela på:
Laddar