CATARINA KÖNIG
Catarina König vann den åtråvärda titeln Sveriges Mästerkock 2016. 2020 kammande hon även hem titeln Decenniets mästerkock som sändes på TV 4 hösten 2020. Idag jobbar hon som TV kock, kokboksförfattare, och inspirerar sina följare här som bloggare på ELLE mat & vin, samt på Instagram där hon heter Matfashionistan. Hon brinner för lyxiga snittar, bjudningar och middagar med lite extra guldkant. Välkomna in i hennes matvärld.
Annons

Svamprisotto med bresaola, manchego & tryffel

Behöver jag säga mer än risotto? Mustig, krämig svamprisotto toppad med bresaola & manchego. Ni MÅSTE prova där hemma! Receptet kommer här.


4 pers, 40 min

Ingredienser
100 g portabellosvamp alt skogschampinjoner, finhackad
4 dl avorioris (risottoris)
4-5 msk mild olivolja
1 mindre gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
13 dl vatten
2,5 st svamp-buljongtärningar
2 dl vitt vin
1 msk färsk timjan, finhackad
2 dl riven parmesan, lagrad 30 mån
15 varv med svartpepparkvarnen
Salt, efter smak

Annons

Tillbehör
100 g manchego lagrad 10-12 mån, hyvlad
100 g bresaola
½ dl pinjenötter (rostade i torr panna)
70 g ruccola (4 nävar)
Tryffelolja (OBS! några droppar / tallrik)

Annons

Gör så här
1. Finhacka löken och fräs mjukt i rikligt med olja. (ej för hög värme, då bränns löken och det lämnar en beska)
2. När löken blivit mjuk men ej tagit färg tillsätt hackad vitlök. Öka värmen lite och häll i riset och den hackade svampen.
3. Stek på riset och låt det suga åt sig oljan. När pannan är helt torr häll över vinet.
4. Låt koka in helt, alltså ingen vätska kvar.
5. Koka under tiden upp vatten & buljongtärningar och låt buljongen hela tiden vara varm när den successivt tillsätts i riset.
6. Häll på halva mängden buljong över riset och rör om. Låt koka in under omrörning då och då. Risotto skall röras ofta för att få rätt konsistens.
7. Tillsätt lite buljong i taget under ca 25-30 min tills risottons ris har den perfekta konsistensen. (En liten liten kärna inuti, obs liten – hårfint!)
8. När risotton närmar sig slutresultat, riv i parmesanen. (Tips är att riva i parmesanen i slutet när risotton fortfarande är lite lös. Då binder den ihop krämigheten av osten.
9. Smaka upp med salt och svartpeppar.

Lägg upp risotton på tallrikar och lägg snyggt på bresaola, ruccola, rostade pinjenötter & hyvlad manchego. Toppa med några droppar tryffelolja och servera direkt!

Smaklig spis ♥ Kram C

Annons

Dela på:
Laddar