Om en risotto skall vara magisk måste den ha perfekt konsistens. Det är mycket som spelar in. Riset får inte vara överkokt, inte heller underkokt. Den får inte vara för stabbig och inte för rinnig, utan den måste vara perfekt. Det kräver övning och närvaro. Det är mycket kärlek i en risotto. Här kommer mitt recept på sparrisrisotto med tryffel & citron! 4 port, 40 minIngredienser20g smör2-3 bananschalottenlökar, finhackade5 dl Avorioris4 dl vitt vin12 dl vatten3 msk koncentrerad kycklingfond250 g grön sparris150 g parmesan, riven + garnering1/2 tsk tryffelolja med äkta arom1/2 citron, rivet skalnymalen svartpepparsaltGör så här1.Hetta upp vatten och koncentrerad kycklingfond i en kastrull, håll varm. 2. Hetta upp smöret i en typ sauteuse. Tillsätt den finhackade schalottenlöken och fräs mjuk och glansig på medelhög värme. 3. Tillsättt riset, låt fräsa ihop och tillsätt sedan vinet. Låt bubbla ihop ordentligt någon minut så riset får absorbera vinet. 4.Tillsätt den varma fonden successivt under omrörning. Låt det hela tiden småkoka, och tillsätt mer fond allteftersom det kokar in.5. Ansa sparrisen, skär i bitar. Fräs sparrisen hastigt i en klick smör i en stekpanna och ha sedan ner i risotton som fortfarande kokar ihop. Spara lite till garnering. (Jag har i sparrisen i risotton de sista 10 minuterna av koktiden)6. När risotton fått fin konsistens och det är en uns kärna kvar i riset, vänd i riven parmesan, lite tryffelolja, rivet skal av 1/2 tvättad citron, salt och nymalen svartpeppar. 7. Toppa med stekt sparris och riven parmesan!Tips!En klick smör i risotton i slutet gör att den lyfter ännu en nivå smakmässigt. Servera risotton som den är eller till något gott protein, som tex något grillat kött. Smaklig spis!😍