Hej Finingar! Det är många som frågat efter receptet på min hjort med hasselbackspotatis & svart trumpetsvampsås som jag lade upp på instagram här om dagen. Självklart skall ni få receptet. Superenkelt men riktigt lyxigt! 4 port, 60 min Ingredienser 700-800g Hjort ytterfilé, eller innerfilé 8st potatisar med skal, typ Amandinepotatis (el mjöliga normalstora) 1 msk enbär, krossade eller delade med kniv 2 msk smör+ 1 msk rapsolja att steka i Smör- att hyvla på hasselbackspotatisen som är i ugnen Svart trumpetsvampsås 1 dl förvälld och hackad svart trumpetsvamp (Funkar lika bra med kantareller el trattisar) 4 dl vispgrädde 40% salt, efter smak nymalen svartpeppar, efter smak (Några droppar kinesisk soja om du använder kantareller el trattisar i såsen för att få lite färg & djup i smaken) Gör så här Köttet 1. Putsa köttet om det inte är putsat. 2. Salta runt om och bryn på bitarna hastigt runt om i en het stekpanna med smör och olja. Jag lägger i enbären i smöret/oljan så att de får ge smak till köttet. 3. Peppra och lägg upp i en form, stick i termometer och kör till innertempen når 57 grader i en ugn som håller 90-100 grader. Har du inte två ugnar hemma, så blir det såklart krock med potatisen. Men då kan man istället varsamt steka köttbiten tills innertempen når 57 grader. (Låt alltid kött vila ca 5 min innan man skär upp det för servering. Då bevaras köttsaften i köttbiten) Alternativt - Att man gjort potatisen nästan färdig tidigare, och kör köttet emellan. Och därefter kör in potatisen på "grill" för att fåkrispig yta och bli färdiga. (I samband med att köttet vilar) Gör det du tycker känns bäst! Potatisen -Sätt ugnen på 200 grader varmluft 1.Dela potatisen på längden och ställ insidan nedåt på en skärbräda (Skalsidan uppåt). Skär skåror tätt intill varandra lite längre än halvvägs ned i potatisen. 2. Ställ på en plåt täckt med bakplåtspapper. 3. Ställ in i mitten av ugnen i 20 min till att börja med. Öppna efter 20 min luckan och hyvla på en liten skiva smör på varje hasselbackare. - Stäng ugnen och låt potatisarna rostas ordentligt i 20 min till. 4. När de är gyllene och krispigt härliga ta ut och salta rejält på och emellan skårorna. Såsen 1. Förväll och hacka svampen 2. Stek på den med lite smör i en panna, salta & peppra. 3. Tillsätt grädden successivt under tiden såsen reduceras. (Kokar ner och blir krämig) 4. Smaka upp med salt,ev nymalen svartpeppar och ev lite soja för färgens skull om ni väljer kantarell eller trattisar. (Reducera inte såsen för mycket, det skall vara en sås inte en kräm) Servering Servera det härligt rosa köttet uppskuret i snygga bitar till den krispiga hasselbackspotatisen och den vansinnigt goda såsen till. Dekorera med lite färska örter- timjan. Magi! Ps. Vill man kan man pickla något gott till. Typ rödlök eller betor. Supergott komplement till rätten om man vill avancera till det lite :) Lycka till och smaklig spis! / C